W Polsce można znaleźć wiele gatunków kwiatów jadalnych, które są nie tylko piękne, ale także smaczne i zdrowe oraz mają właściwości lecznicze. Właściwości zdrowotne kwiatów jadalnych są szeroko wykorzystywane w medycynie naturalnej. W kuchni można wykorzystać wiele gatunków kwiatów, które nadają daniu niepowtarzalnego smaku i aromatu oraz mają wartość odżywczą.
Jakie kwiaty i kwitnące zioła możemy wykorzystać w kuchni, jak smakują, co nam dają i jak należy je zbierać, dowiedzieli się uczestnicy warsztatów pt. „Ziołolecznictwo w kuchni – kwiaty jadalne “, które odbyły się w dniu 11.12.2023 r. w siedzibie PTK.
Odbyła się także degustacja lemoniad i herbatek kwiatowych oraz suszonych kwiatów jadalnych i suszonych owoców.
Dziękujemy bardzo prowadzącej warsztaty dr inż. Marcie Pisarek z Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie za ciekawą prelekcję i przygotowanie materiałów szkoleniowych,a uczestnikom za udział i duże zainteresowanie.
———————–
Warsztaty są częścią zadania publicznego pt. Uniwersytet Ludowy Europy Karpat. Dofinansowane ze środków Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach RZĄDOWEGO PROGRAMU WSPIERANIA ROZWOJU UNIWERSYTETÓW LUDOWYCH na lata 2020-2030. Komitet do spraw Pożytku Publicznego#PWRUL