16 listopada br. w siedzibie Przemyskiego Towarzystwa Kulturalnego odbyły się warsztaty pt. „Zdrowie bliżej natury”, licznie gromadząc w sobotnie przedpołudnie miłośników ziołolecznictwa i zdrowej kuchni. Organizatorzy spotkania – Uniwersytet Ludowy Europy Karpat przy Przemyskim Towarzystwie Kulturalnym oraz Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach zadbali nie tylko o możliwość zdobycia cennych informacji na temat wartości odżywczych i leczniczych ziół, ale także stworzyli okazję do degustacji „roślin jadalnych w zdrowej kuchni”.
Warsztaty poprowadziła pani dr inż. Bernadetta Bienia, kierownik Zakładu Zielarstwa Państwowej Szkoły Nauk Stosowanych w Krośnie. Posiłkując się atrakcyjną prezentacją, prowadząca warsztaty omówiła rodzaje ziół i zawarte w nich biologicznie czynne substancje; zioła i rośliny dziko rosnące o prozdrowotnym znaczeniu i możliwość ich wykorzystania na co dzień w kuchni. Praktyczne wskazówki zastosowania różnych ziół oraz sprawdzone przepisy potraw z roślin jadalnych cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników spotkania.
Dopełnieniem oferty organizatorów dla uczestników warsztatów były stoiska z wyrobami z lawendy i wydawnictwa Arboretum i Zakładu Fizjografii w Bolestraszycach. Miłym akcentem spotkania był także poczęstunek wraz z upominkami dla wszystkich gości Uniwersytetu Ludowego Europy Karpat przy PTK.
Szymon Kuchciński
fot. Miron Kwieciński
———————————————————————————————————-
Warsztaty są częścią zadania publicznego pt. Uniwersytet Ludowy Europy Karpat. Dofinansowane są ze środków Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach RZĄDOWEGO PROGRAMU WSPIERANIA ROZWOJU UNIWERSYTETÓW LUDOWYCH na lata 2020-2030.Komitet do spraw Pożytku Publicznego #PWRUL